wat is een achtergestelde lening ?

Er wordt van een achtergestelde lening gesproken in de situatie, waarin er een krediet wordt verleend, maar waarbij de verstrekker van het krediet een zeker risico loopt. Door het risico dat de kredietverstrekker loopt, wordt er door de ontvanger van de achtergestelde lening een hogere vergoeding voor de rente tegenover gesteld. Een achtergestelde lening is verbonden aan een hoger risico. Dat risico is er in gelegen dat bij een eventueel faillissement van de ontvanger van het krediet de kredietverstrekker achteraan in de rij komt te staan van schuldeisers, waar bij de kans dus groot is dat er geen geld meer wordt terug ontvangen. In de praktijk zien we dat achtergestelde leningen voornamelijk door banken of investeringsmaatschappijen worden verstrekt aan bedrijven.

De kredietverstrekker heeft als voordeel dat er geen belasting betaald hoeft te worden over de ontvangen hoge rente van de achtergestelde lening. Als banken of investeringsmaatschappijen bereid zijn om een achtergestelde lening te verstrekken aan een bedrijf, dan is dit op zich een teken voor andere investeerders, dat er vertrouwen bestaat in het bedrijf. De bank zal natuurlijk geen achtergestelde lening verstrekken in het geval de bedrijfssituatie uitzichtloos zal zijn met als gevolg dat bij een faillissement het geld van de achtergestelde lening verdwenen zal zijn. Gelet op de aard van de lening is het voor bedrijven in bepaalde situaties mogelijk om de achtergestelde lening tot het eigen vermogen van de onderneming te rekenen.

Naast banken en investeringsmaatschappijen kan ook het moederbedrijf van een onderneming de lening verstrekken. Achtergestelde leningen, die door de overheid verstrekt worden komen ook voor, maar dan in de vorm van bijvoorbeeld een subsidie. Samengevat komt het erop neer dat het voordeel van het verstrekken van een achtergestelde lening de hoge rente is en het nadeel het grotere risico dat wordt gedragen.




Tip

Linkpartners